Phocoena sinus - Kalifornijska pliskavka ali Vaquita



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

FOCENA ZALIVA KALIFORNIJE ali VAQUITE
(Phocoena sinus)


Opomba 2

ZNANSTVENA RAZVRSTITEV

Kraljestvo

:

Animalia

Fil

:

Chordata

Podfil

:

Vretenčarji

Razred

:

Mammalia

Naročilo

:

Cetacea

Podred

:

Odontoceti

Družina

:

Phocoenidae

Prijazno

:

Phocoena

Vrste

:

Phocoena sinus

Pogosto ime

: Kalifornijska pliskavka ali Vaquita

SPLOŠNI PODATKI

  • Dolžina telesa: 1,2 - 1,5 m
  • Utež: 30 - 55 kg (samice so večje od moških)
  • Življenjska doba: 21 let
  • Spolna zrelost: 3 - 6 let

HABITAT IN GEOGRAFSKA DISTRIBUCIJA

Tam Phocoena sinus, poznan tudi kot Pliskavka v Kalifornijskem zalivu ali vaquita ima zelo omejeno ozemeljsko razširjenost, pravzaprav ga najdemo le v severnem delu Kalifornijskega zaliva v Mehiki, v plitvih vodah (približno 40 m), blizu obale.

Njegova posebnost v primerjavi z vsemi drugimi pliskavkami je, da živi v toplih vodah, temperature pa se gibljejo med 14 ° C januarja in 36 ° C avgusta.

FIZIKALNE ZNAČILNOSTI

Tam Phocoena sinus je najmanjša med vsemi različnimi vrstami pliskavk: 1,2 - 1,5 m v dolžino, samice pa so na splošno nekoliko večje od samcev.


Opomba 1

Prsne plavuti so nekoliko večje od ostalih članov družine, hrbtna plavut pa je večja in bolj obokana.

Dlaka je temno sive barve, ki postopoma postane bela, ko se premikate v trebušni del. Glava je zaobljena, brez govornice (klasičen koničast gobec, značilen za delfine), s črno obrobljenimi očmi in ustnicami ter s širšim gobcem kot pri drugih pliskavkah.

LIK, OBNAŠANJE IN SOCIALNO ŽIVLJENJE

Tam Phocoena sinus ni družabna žival in se nagiba k temu, da bi se izogibal katere koli vrste čolna. To je žival, ki se ne sliši: ko vstane, da diha, to stori tiho, skoraj se dotakne površine vode in nato za dolgo izgine pod vodo.

V bistvu je samotna žival ali kvečjemu živi v majhnih skupinah po 3 osebe.

O tej vrsti ni veliko opažanj, saj je kljub pomanjkanju teritorialnosti ni veliko preučevati, kar bi pomenilo večjo enostavnost preučevanja.

Menijo, da v zimskem obdobju obstajajo rahla sezonska gibanja od severa proti jugu in obratno, vendar vedno ob Mehiškem zalivu.

KOMUNIKACIJA IN DOJEMANJE

Phocoena sinus kot tudi drugi člani družine oddajajo številne zvoke in so opremljeni z lokatorjem odmeva v glavi (ki deluje kot sonar), s katerim plujejo in locirajo plen.

PREHRANJEVALNE NAVADE

Ostanki hrane, najdeni v želodcu Phocoena sinus kažejo, da se prehranjuje z vrstami rib in mehkužcev, ki živijo v razmeroma plitvih vodah, glavna hrana pa so majhne ribe in lignji.

RAZMNOŽEVANJE IN RAST MALIH

V Phocoena sinus opazili so, da se samci ponavadi parijo s čim več samicami, zato so moda, ker imajo zelo intenzivno spolno aktivnost, še posebej velika, največji rod.

Obdobje parjenja je od sredine aprila do maja z brejostjo, ki traja približno 10 mesecev, na koncu pa se skoti en samček dolžine 60–70 cm. Mladič se odstavimo pri približno enem letu starosti, spolna zrelost pa pri moških in ženskah doseže pri starosti 3-6 let.

STANJE PREBIVALSTVA

Tam Phocoena sinus je uvrščen na rdeči seznam IUNC (2009.1) med živalmi z izredno velikim tveganjem za izumrtje v naravi: KRITIČNO OGROŽEN (CR).

IUNC ocenjuje, da je bilo leta 1997 567 prebivalcev, in meni, da od takrat naprej še naprej upada, saj glavni vzrok njegove smrti, zapleten v ribiške mreže, ni prenehal, ampak se nenehno povečuje. Poleg tega so se naključne smrti zaradi čolnov nadaljevale (tudi v stalnem porastu). Ob vsem tem ocenjuje, da je danes število odraslih posameznikov padlo na 250 osebkov.

Mehiška vlada je sprejela vrsto ukrepov za zaščito teh kitov in delfinov: velik del Mehiškega zaliva, v katerem živi večina prebivalstva Phocoena sinus razglašen je za naravni rezervat, ribolov pa poteka pod strogim nadzorom s prepovedjo jemanja nekaterih ribiških mrež, potencialno nevarnih za pliskavko, in vrsto načrtov za ozaveščanje lokalnega prebivalstva.

SOCIALNI, GOSPODARSKI IN EKOSISTEMSKI POMEN

Tam Phocoena sinus, ker živi blizu obale, velja za moteče kite, saj se zaplete v ribiške mreže in mreže, nameščene za zaščito plaž pred morskimi psi.

Opomba

  1. Slika vzeta iz CMS - Kiti in delfini;
  2. slika vzeta iz Explorers Club.

Phocoena sinus - Kalifornijska pliskavka ali Vaquita

Znanstvena klasifikacija:
Kraljevina: Animalia
Vrsta: Chordata
Razred: Mammalia
Vrstni red: Cetacea
Podred: Odontoceti
Družina: Phocoenidae
Rod: Phocoena
Vrste: Phocoena sinus Norris in McFarland, 1958

Pliskavka iz Kalifornijskega zaliva ima klasično obliko pliskavke (trdno in ukrivljeno v konkavno obliko, gledano s strani). Je najmanjša med pliskavkami in je tako eden najmanjših kitov. Posamezniki dosežejo 150 centimetrov dolžine in 50 kilogramov teže. Imajo velik črn obroč okoli očesnih in ustnih madežev. Zgornji del telesa je od srednje sive do temno sive. Spodnja prehaja iz bele v svetlo sivo, a razmejitev na straneh je nejasna. Plavutke so sorazmerno večje kot pri drugih pliskavkah, plavuti pa so nižje in bolj koračne. Lobanja je manjša, govornica pa krajša in širša kot pri drugih članih rodu.

Živi v nizkih in temnih lagunah, ki se nahajajo ob obali, v vodah, globljih od 30 metrov, pa ga redko opazimo, v plitvi vodi lahko preživi, ​​da hrbet štrli iz vode. Druge značilnosti njegovega habitata so močna plimovanja, močni konvekcijski procesi ter primarna in sekundarna produktivnost.

O tem kitovem v naravi je malo poročil. Zdi se, da počasi plava in se hrani, vendar je nedosegljiv in se izogiba čolnom vseh vrst. Pojavi se, da diha počasi, naprej, ki komaj premakne površino vode, nato pa za dolgo časa hitro izgine. Ima neviden vdih, ki pa povzroča glasen, suh in smrkajoč zvok, ki spominja na pliskavko.

Vseh 17 vrst rib, ki jih najdemo v želodcih vaquite, lahko uvrstimo med pridnene ali bentoške vrste, ki naseljujejo razmeroma plitke vode zgornjega Kalifornijskega zaliva in zdi se, da je na tem območju vaquita neselektivni plenilec mladih. in lignji.

Tako kot druge pliskavke tudi P. sinus živi sam ali v manjših skupinah, običajno 1-3, a tudi 8-10 osebkov.

Večina dojenčkov se očitno rodi spomladi. Brejost je verjetno 10-11 mesecev. Najdaljša zabeležena življenjska doba je bila 21 let.

Pliskavke v Kalifornijskem zalivu še nikoli niso lovili neposredno. Pravzaprav je njihov stalni obstoj potrdila le študija, opravljena leta 1985. Vendar vemo, da se populacija vaquita zmanjšuje in da je to posledica zapletov v ribiških mrežah, nameščenih za ulov druge endemične vrste zaliva, totoaba. CIRVA, Komisija za obnovo Vaquite, je leta 2000 prišla do zaključka, da vsako leto v teh omrežjih ubijejo med 39 in 84 posamezniki.

IUCN in Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami ga uvrščata med najbolj kritične kategorije, ki jim grozi izumrtje. Da bi poskušala preprečiti izumrtje, je mehiška vlada ustvarila naravni rezervat, ki pokriva zgornji del Kalifornijskega zaliva in delto reke Kolorado. CIRVA trdi, da ta rezervat pokriva celoten južni del znanega območja pliskavke in da so ribiške mreže na zavarovanem območju popolnoma prepovedane. Tudi če bi število pliskavk, ki so jih pobili ribiči, zmanjšali na nič, bi naravovarstveniki še vedno tvegali. Škodljivi učinki imajo tudi uporaba kloriranih pesticidov, zmanjšan pretok sladke vode reke Kolorado zaradi namakanja in depresija zaradi sorodstva.


Žrtev ribolova totobe

Grožnja vaquiti prihaja s Kitajske. Ta morska žival je pravzaprav žrtev ribolova z zabodnimi mrežami za ulov druge vrste, ki je prav tako nič manj ogrožena: totoba (Totoaba macdonaldi). Po tradicionalni kitajski medicini plavalnemu mehurju totobe pravzaprav pripisujejo zdravilne lastnosti. Škoda, da tudi te redke pliskavke zelo pogosto končajo v mrežah. Zaradi tega razloga, od leta 2011 se je populacija vaquita zmanjšala za 90%. Grozeče stanje, zaradi katerega je pliskavka dobila vzdevek "panda morja ".


V Kalifornijskem zalivu opazite različne vaquitas, zelo redke pliskavke

Skupina raziskovalcev in naravovarstvenikov je dejala, da je med 19. in 20. avgustom ter ponovno 3. septembrom v Kalifornijskem zalivu opazila skupino vaquitas, redke pliskavke.

Ta žival, v italijanščini znana tudi kot pliskavka v Kalifornijskem zalivu (Phocoena sinus), živi večinoma v Zgornjem Kalifornijskem zalivu, ob obali severne Mehike.
Tako redko je, da je po ocenah danes manj kot 20 živih.

Opažanje je opravila posadka Društva za zaščito morskih pastirjev na krovu MV Sharpie.
Trenutno je ta pliskavka, ki je z najmanjšo dolžino 150 cm znanih kitov in odraslih osebkov, v nevarnosti izumrtja tudi zaradi človeških dejavnosti.

Zelo pogosto se ujame v ribiške mreže, zlasti tiste, ki jih ujamejo, da ulovijo ribe totoaba.
Slednji predstavljajo še eno ogroženo vrsto, ki je ujeta, ker njeni plavalni mehurji, zaužita v nekakšni juhi, veljajo za okusno hrano, ki naj bi prinesla različne zdravstvene koristi.

Vaquitas in totoabas so si na fizični ravni zelo podobni, zato so tudi mreže, ki se uporabljajo za slednje, zelo primerne za prve.
"Vaquita" je izraz, ki izhaja iz španskega jezika in pomeni "mala krava".


Pliskavka v Kalifornijskem zalivu

ITALIJANSKO IME: Pliskavka v Kalifornijskem zalivu

VRSTE: Phocoena sinus

DOLŽINA: 1,2-1,5 m

DISTRIBUCIJA: Kalifornijski zaliv

FILUM: Hordati

RAZRED: Sesalci

NAROČILO: Kitovi

DRUŽINA: Pliskavke

VRSTA: Phocoena

Kalifornijska pliskavka je prisotna na severnem koncu istoimenskega zaliva in je edina vrsta pliskavk, ki živi v tako toplih vodah, v katerih poletna temperatura doseže 36 ° C. Eden glavnih razlogov, zakaj mu grozi izumrtje, so nesreče, ki jih utrpi: ocenjuje se, da približno 25-30 pliskavk na leto ostane ujetih v mreže, s katerimi ribiči lovijo rake ali totoabo, podobno ribo. brancin, s katerim ga pogosto zamenjujejo vaquita (to je ime pliskavke v Kalifornijskem zalivu v Mehiki in ZDA).


Unionpedia je konceptna karta ali semantična mreža, organizirana kot enciklopedija ali slovar. Ponuja kratko definicijo vsakega koncepta in njegovih razmerij.

To je velikanski spletni miselni zemljevid, ki služi kot osnova za konceptualne sheme, slike ali sinaptično sintezo. Je brezplačen - brezplačen, brezplačen za uporabo in prenos katerega koli predmeta ali dokumenta. Je orodje, vir ali referenca za študij, raziskovanje, izobraževanje, usposabljanje ali izobraževanje, ki ga lahko uporabljajo učitelji, učitelji, profesorji, vzgojitelji, učenci in študentje ali šola za akademsko, šolsko, osnovnošolsko, srednješolsko, srednješolsko, univerzitetno, tehnično univerzo, univerzitetni, univerzitetni, dodiplomski, magistrski ali doktorski študij za članke, poročila, prispevke, projekte, ideje, dokumentacijo, povzetke, ankete ali teze. Tu je definicija, razlaga, opis ali pomen vsakega pomembnega podatka, o katerem potrebujete informacije, in seznam ali seznam sorodnih konceptov, kot je prikazan v glosarju. Na voljo v italijanščini, angleščini, španščini, portugalščini, japonščini, kitajščini, francoščini, nemščini, poljščini, nizozemščini, ruščini, arabščini, hindijščini, švedščini, ukrajinščini, madžarščini, katalonščini, češčini, hebrejščini, danski, finski, indonezijski, norveški, romunski, Turški, vietnamski, korejski, tajski, grški, bolgarski, hrvaški, slovaški, litovski, filipinski, latvijski, estonski in slovenski. Kmalu več jezikov.

Vse informacije so povzete iz Wikipedije in so na voljo pod licenco Creative Commons Attribution-Share Alike.

Google Play, Android in logotip Google Play so blagovne znamke podjetja Google Inc.


Kaj je vaquita in zakaj obstaja nevarnost izumrtja

Ta redka vrsta pliskavke, endemična za severni Kalifornijski zaliv, je na robu izumrtja.

Manj kot sto primerkov, 97 če smo natančni, ločimo vaquito, najmanjši kitov in delfinov na svetu (in tudi najbolj ogroženi), od izumrtja. Njeno splošno ime pomeni "mala krava", medtem ko je znanstveno ime, Phocoena sinus, pomeni, da gre za pliskavko, majhnega morskega sesalca, dolgega približno štiri metre in težkega 90 kilogramov, podobnega delfinu.

Po novi študiji, ki jo je izvedel Svet za obrambo naravnih virov, bi lahko ena najpomembnejših ameriških okoljskih skupin vrsta, ki živi na zelo omejenem ozemlju, do leta 2018 izumrla. Krivda za skorajšnje izginotje vaquite je človek tudi brez dejanskega premišljevanja. Pravzaprav so živali, ki nimajo posebne komercialne vrednosti žrtve ti "naključnega ulova" in umrejo, potem ko so ujeti v ribiške mreže.

Vaquita je še posebej žalostna, ker ima življenjski prostor, zelo omejeno območje Kalifornijskega zaliva v Mehiki, z totoaba, ogromne ribe, katerih plavalni mehur je zelo povpraševan na črnem trgu posebno ga cenijo azijski kuharji, ki so pripravljeni plačati celo 10 tisoč dolarjev (približno 8 tisoč evrov) za en sam mehur, za katerega se domneva, da ima tavmaturške sposobnosti.

Da bi poskušali rešiti kite, je mehiško ministrstvo za kmetijstvo in ribištvo predstavilo načrt v vrednosti 37 milijonov dolarjev (približno 30 milijonov evrov) prepovedati ribolov v večjem delu zgornjega morja Corteza za zaščito habitata vaquite. Načrt predvideva, da ribiči preidejo z vloge izvršiteljev na vlogo skrbnikov, jim ponujajo subvencije za povračilo izgubljenega ribolovnega dohodka in jih uporabljajo za patruljiranje na zaščitenem območju in za odkrivanje kršitev. Po mnenju avtorjev študije pa samo zaveza Mehike morda ne bo zadostna in bo treba vključiti tudi ZDA in Kitajsko.


Video: Healing songs of Dolphins u0026 Whales. Deep Meditative Music for Harmony of Inner Peace


Prejšnji Članek

Nega rastlin Green Lady

Naslednji Članek

Sodobno krajinsko oblikovanje v Seattlu